
Candida – hur du förebygger och motverkar överväxt
Candida är en jästsvamp som naturligt förekommer i våra tarmar och på huden. I små mängder bidrar den till matsmältningen, men överväxt eller spridning i blodet kan leda till hälsoproblem. Faktorer som stress, antibiotikaanvändning, socker- och alkoholintag samt obalanserad kost kan främja candidaöverväxt.
Vad är Candida och vad innebär det?
Candida är en jästsvamp som ingår i kroppens naturliga mikroflora och finns i små mängder längs hela magtarmkanalen, från munnen till tjocktarmen. Den bidrar till matsmältningen och upptaget av vissa näringsämnen. Men Candida, särskilt arten Candida albicans, ligger även bakom många svampinfektioner, både hos människor och djur, och är ofta kopplad till maghälsan.
Vid immunrelaterade sjukdomar och läckande tarm kan Candida bidra till ytterligare tarmproblem och i vissa fall tränga in i blodomloppet, där den aktiverar immunförsvaret. Eftersom Candida livnär sig på socker och snabba kolhydrater, kan den vid obalans växa okontrollerat, vilket leder till överväxt i mage och tarm och potentiella hälsoproblem.
Probiotika
Lägg till probiotika i kosten för att bygga upp dina goda bakterier, som är naturliga fiender till Candida. De hjälper till att hålla balansen i ditt mag- och tarmsystem och skapar ett hälsosamt ekosystem som motverkar överväxt av Candida

Candida livnär sig på socker
Jästsvamp som Candida, är en naturlig del av våra tarmar men kan skapa obalans (dysbios) i tarmens ekosystem. För att undvika detta är balansen mellan goda och skadliga bakterier i tarmen avgörande. Våra goda bakterier bekämpar naturligt Candida och håller tarmen i balans.
När bakteriefloran störs – ofta till följd av skräpmat, antibiotika, alkohol och en ohälsosam livsstil som rökning och stillasittande – får Candida bättre förutsättningar att växa, särskilt eftersom den lever på snabba kolhydrater som socker, mjöl, mejeriprodukter och alkohol.
Anti-inflammatorisk kost mot Candida
Ett effektivt sätt att motverka Candida är att följa en antiinflammatorisk kost som utesluter de födoämnen Candida trivs på. Genom att äta mat som inte föder Candida kan man svälta ut den och återställa balansen i tarmen. Ofta rekommenderas även extra probiotika (goda bakterier) för att bygga upp ett hälsosamt ekosystem i tarmen igen.
Undvik detta för bättre tarmhälsa
Livsmedel som Candida älskar – undvik för att återställa balansen
Genom att utesluta vissa råvaror och livsmedel från kosten kan Candida svälta ut snabbare och tarmens balans återställas. Här är några vanliga livsmedel att undvika:
-
Socker i alla former: Vitt socker, råsocker, farinsocker, kokossocker. Även honung och fruktos (särskilt agave) bör minimeras.
-
Processad mat: Fabrikstillverkade produkter är ofta fulla av tillsatser.
-
Tillsatser och e-nummer: Kan störa tarmfloran och bidra till dysbios.
-
Spannmål: Vete, havre, råg, korn – inklusive bröd och pasta.
-
Vitt ris
-
Mejeriprodukter
-
Alkoholdrycker: Samtliga typer, inklusive vin och öl.
-
Sojaprodukter
-
Jästa produkter: Som vin och öl (undvik dock inte surkål).
Genom att minska eller utesluta dessa livsmedel kan du stödja en bättre balans i tarmen och försvaga Candida.