
Koll på pH
Stress, dålig andning, miljöförstöring och felaktig kosthållning med mycket kött och snabba kolhydrater. Vår moderna livsstil gör oss sjuka – och framförallt försurade. De flesta har säkert hört talas om sjöar som blir försurade och behöver kalkas för att rätt ph-balans ska återupprättas. Det här är inte något som bara gäller för vattendrag, utan även för människokroppen. pH-värdet i kroppen, bör ligga inom intervallet 7,3–7,4. Om pH-värdet hamnar utanför intervallet uppstår lätt obalanser och sjukdom.
Ursprungligen kommer teorin om att våra kroppar kan bli försurade från den tyske forskaren Ragnar Berg vars studier på 1930-talet visade att viss mat, till exempel kött, socker och kaffe är syrabildande, medan andra, som frukt och grönsaker, är basbildande Syra-basbalansmetoden går ut på att man lägger om sin kost till mer grön mat för att på så vis göra kroppen mer basbildande.
Symtom på syraöverskott kan vara:
Sömnlöshet
Trötthet, tröghet
Irritation
Stelhet (stela muskler och leder)
Svullenhet, uppblåsthet (vattenretention)
Reumatisk artrit (ledinflammation och andra ledbesvär)
Benskörhet
Migrän
Lågt blodtryck, högt blodtryck
Tarmbesvär, problem med avföringen t.ex förstoppning eller diarré
Gallsten
Svårigheter att svälja, känslig på tänderna, knölar på tungan och i svalget
Övervikt
Infektionskänslighet

Tips för att ”basa” kroppen:
Förespråkare för syra-basbalansteorin rekommenderar att 75 % av kosten bör bestå av basbildande livsmedel, medan endast 25 % bör vara syrabildande.
Basbildande livsmedel och tips för syra-basbalans
-
De flesta frukter, grönsaker, bär, alger och örter är basbildande. Citrusfrukter som citron och apelsin är sura i sig men blir basbildande i kroppen – citronvatten till maten är därför en bra idé.
-
Håll dig varm, eftersom kallt väder kan göra blodet surare.
-
Träning och bastubad hjälper kroppen att rensa ut överskottssyra genom svettning.
-
Drick vanligt kranvatten, som ofta är svagt basiskt, och undvik kolsyrade drycker som kan vara syrabildande.
-
Minska tillagningstiderna för grönsaker, och använd kokvattnet till soppor eller buljong, eftersom det ofta innehåller basbildande ämnen
Exempel på basisk mat:
Gurka, tomat, broccoli, spenat, kål, bönor, avokado, torkad frukt (som aprikoser och fikon), mandel, hirs och quinoa. Chlorellaalger hjälper även kroppen att rensa ut tungmetaller och motverkar försurning.
Syrabildande livsmedel:
-
Rött kött, fisk, fågel
-
Ost, ägg, mjölkprodukter
-
Säd (vete, havre, råg, korn), vita mjölprodukter och gluten
-
Socker, alkohol, kaffe, svart te, läsk, saft
-
Raffinerad mat som hel- och halvfabrikat samt margarin
-
Kolsyrade drycker, inklusive kolsyrat vatten
Tips för att motverka försurning:
Fokusera på råkost för att behålla vitaminer och basbildande egenskaper. Kalcium, magnesium och zink är viktiga mineraler för att balansera kroppens pH. Att hantera stress, träna regelbundet och hitta glädje i vardagen är också viktigt för att bibehålla en god syra-basbalans.

Cancerceller kan inte överleva i en basisk miljö
DR Otto Warburg som 1931 fick Nobelpriset för sin upptäckt för sambandet mellan syre och cancer. Hans studier visade att syrebrist i cellerna var den främsta orsaken till cancer, och att cancerceller inte kan överleva i en basisk miljö men trivs ypperligt i syrafattig miljö samt att en kropp som har en bra PH-balans även har en bättre syreupptagningsförmåga.
Syrabildande mat och kroppens försurning
Försurning av kroppen avser inte blodet, utan vävnaderna. När vi äter för mycket syrabildande mat kan syror lagras i vävnaderna. För att balansera detta frigörs basiska mineraler, som kalcium och magnesium, från benvävnaden, vilket kan leda till osteoporos. För att motverka detta är det viktigt att minska syrabildande mat och öka intaget av basbildande livsmedel.
Effekter av försurning:
-
Minskad elasticitet och sämre utrensning av slaggprodukter
-
Symtom som stelhet, muskelspänningar, värk, huvudvärk, trötthet och hudklåda
-
Urinsyra kan bildas i bindväven och orsaka inflammationer och gikt
-
För hög andel syrabildande mat leder till ett lägre pH-värde och ökar behovet av basiska mineraler från skelettet, vilket riskerar benskörhet
-
Precis som sjöar kalkas för att minska försurning, behöver även vi människor, som till stor del består av vatten, balans för att undvika försurning och upprätthålla hälsan.
Man kan alltså blir trög och energilös av att vara försurad i kroppen, och det är också en grogrund för sjukdom.
Ett exempel på mycket syrabildande dryck som skapar stark obalans är coladrycker. Dricker man exempelvis en burk Coca-Cola (Pepsi-Cola eller motsvarande) förloras motsvarande en tredjedel av dagsbehovet av magnesium – på grund av läskens innehåll av fosforsyra och låga pH-värde. Brist på magnesium ökar de fria radikalernas aktivitet i cellerna, vilket sätter ner cellfunktionen, minskar energiproduktionen och påskyndar åldrandet.