
Magsyra – viktigare än du kanske tror!
Vad tänker du på när du hör ordet ”magsyra”? På sura uppstötningar? Halsbränna? Saltsyrahämmande medel? Många associerar magsyra med problem, men sanningen är att magsyran är otroligt viktig för vår matsmältning och för hela vår hälsa.
Extremt surt
Magsyra avser den saltsyra som finns i magsäcken. I magsäcken är det extremt surt, pH ca 1,5–3. Ingen annanstans i kroppen är det så surt. Den sura miljön aktiverar pepsin, ett enzym i magsäcken, som bryter ner protein. Pepsin är som mest aktivt vid pH 2. Pepsin står för cirka 20 procent av proteinnedbrytningen. Vid brist på saltsyra fungerar inte pepsin optimalt och vi får svårt med proteinrik mat. Och problem med mycket annat.
Magsyra = magens koreograf
Matsmältningen skulle kunna liknas vid en vacker dans. I magsäcken blandas maten med magsyran, den knådas av själva magsäcken, pepsin börjar bryta ner protein och allt förbereds för kommande äventyr. En liten portion i taget släpps ner till i tolvfingertarmen där större delen av matsmältningen sker. Enzymer frisätts från bukspottkörteln och galla från gallblåsan. Det sura pH:t neutraliseras av bikarbonat från bukspottkörteln och vips är allt redo att fortsätta nedåt. Då kommer nästa portion. Samma dans en gång till. Men utan magsyra ingen vacker dans! Det sura pH:t som magsyran skapar ger de signaler som krävs för dansen. Vid brist på magsyra blir det därför inte bara problem med att bryta ner protein utan hela matsmältningen försämras. Det blir oroligt i magen, gaser i magen, dåligt näringsupptag, osmält mat i avföringen, sämre aptit och man känner sig uppblåst efter måltid. Och till skillnad från vad många tror kan man också få halsbränna och sura uppstötningar vid brist på saltsyra.
Varför får man brist på saltsyra?
Att producera saltsyra kräver energi och tillgång till olika näringsämnen. Därför blir produktionen ofta nedsatt vid kronisk sjukdom, långsam ämnesomsättning, nedsatt funktion på binjurar och sköldkörtel, hög ålder och vid näringsbrister. Andra orsaker kan vara födoämnesallergier, infektioner, vävnadsskada i magsäcken och givetvis intag av saltsyrahämmande medel.
Saltsyrahämmande medel lär oss mycket
Genom att titta på biverkningarna av saltsyrahämmande läkemedel kan vi lära oss hur viktig saltsyran är för kroppen. I en studie mättes pH i magsäcken före och under behandling med saltsyrahämmande medel (pantoprazol). Medelvärdet på pH var före behandlingen 1,7 och efter fyra veckors behandling 5,2.En extremt stor förändring. Vad kan detta leda till?
-
Försämrat näringsupptag.
-
Ökad risk för magsjuka och lunginflammation. Magsyran är en del av kroppens första försvarsbarriär och dödar många bakterier.
-
SIBO – överväxt av bakterier i tunntarmen. I en placebokontrollerad studie ökade tillväxten av bakterier i tolvfingertarmen med 56 procent hos patienter som fick omeprazol i 4–8 veckor. I placebogruppen såg man ingen förändring.
-
Ökad risk för allergi. Eftersom nedbrytningen av protein försämras vid brist på saltsyra ökar risken för allergiska reaktioner mot proteiner exempelvis från hasselnötter och fisk.
Magsyran – en vän att vårda
Magsyran är alltså viktig för vår matsmältning, för balansen i tarmfloran, för att skydda oss mot infektioner och för att vi inte ska reagera allergiskt mot den mat vi äter. Så se den inte som din fiende utan som din vän.
Vilka är de vanligaste symptomen
-
Halsbränna. En av de största problemen med att lida av magsyrabrist är just att mat inte bryts ner ordentligt och detta kan leda till en ökning av gaser och lokal inflammation som känns som halsbränna.
-
Svårighet att bryta ner kött. Personer som lider av hypoklorhydri har oftast svårigheter att bryta ner kött och andra proteiner. Man kan känna sig trött, yr och illamående efter en proteinrik måltid.
-
Gas eller svullnad efter måltider. Detta kan absolut vara ett tecken på hypoklorhydri, men det kan såklart också indikera att du lider av dysbios/SIBO (dvs ohälsosam balans på tarmfloran och att tjocktarmsbakterier vandrat upp och koloniserat tunntarmen). Läs mer här.
-
Matallergi/känslighet. Lider du av en variation av allergier/överkänsligheter mot olika typ av mat? Då kan låg magsyra vara en del av problemet! Kan inte mat brytas ner ordentligt så är det större risk att immunförsvaret reagerar. En person med läckande tarm lider ofta av hypoklorhydri.
-
Hudproblem. Tarmproblem kan orsaka akne men även problem som psoriasis, eksem mm. Ett hälsosamt matsmältningssystem bidrar till friskare hy!
-
Näringsbrister. Magsyran hjälper upptaget av näringsämnen. Om det är så att din kost är tipptopp men att du ändå har näringsbrister så kan hypoklorhydri vara boven. En del kvinnor som tappar hår lider av B-vitaminbrist och då kan det vara bra att testa sina B12- och folsyranivåer samt utvärdera om låg magsyra är nyckeln till lösningen. Sköra, tunna och flisiga naglar är ett annat tecken att vara uppmärksam på. Järnbrist kan också vara en knock on-effekt av brist på magsyra.
-
Hela bitar mat i bajset. Har du någonsin kollat ner i toaletten för att undersöka dagens produktion? Är svaret ja så gör du rätt, är svaret nej så uppmanar jag dig verkligen till att börja göra det. Statusen på bajset ger ledtrådar till hur tarmfunktionen är.
-
Diarré eller förstoppning. För att fortsätta på temat bajs så kan dessa två symptom vara orsaken till dysbios/SIBO.
-
Illamående när man tar vitaminer och tillskott. Många personer/klienter klagar över att de blir illamående när de tagit sina tillskott och då är det viktigt som terapeut att först adressera grundorsaken – Kan kroppen inte bryta ner näringsämnena, främst mineraler, men mer eller mindre alla typer av tillskott så orsakar detta upprörd mage/matsmältningsproblematik.
-
Blandad kompott. Andra blandade symptom är frekventa rapningar, trötthet, att lida av en känsla av en ’’tung osmält sten i magen’’ som varar i timmar efter måltid, samt neurologiska problem som domningar, stickningar och synförändringar.
Vilka är de vanligaste orsakerna:
-
Ålder. Ju äldre vi blir, desto lägre magsyra har vi. Från 50 så minskar den och personer över 65 år har mer eller mindre alltid för lite.
-
Stress. Kronisk stress kan leda till en minskad magsyreproduktion.
-
Brist på zink och B-vitaminer. Man kan få brist på näringsämnen om kosten är processad och skräpig i sin natur, men även stress, rökning, och alkohol bidrar.
-
Mediciner som motverkar eller neutraliserar magsyran för behandling av halsbränna eller magsår kan leda till minskad produktion av magsyra om de tas under längre tid.
-
Pylori är en vanlig infektion som orsakar magsår och om den lämnas obehandlad så kan det leda till minskad magsyreproduktion.
OBS!
Innan du tar magsyredämpande preparat – undersök om du faktiskt har för mycket magsyra eller om det faktiskt är för lite magsyra du lider av. Ta hjälp så att du snabbt kan få en lösning på ditt problem så du kommer ur din onda spiral av ’’oj så ont jag fick av min halsbränna, det är bäst att jag tar xxx’’, medan du i själva verket bör stötta din kropp att producera mer magsyra för att lösa grundproblemet samt checka andra orsaker till matsmälstningsbesvär.
MÅLTIDSENZYM
Kosttillskott 360 kapslar.
Holistic Måltidsenzym innehåller vegetabiliska matsmältningsenzymer som tas i samband med måltider.
