
Därför behöver din kropp Omega-3
Omega-3 är en livsviktig essentiell fettsyra som har många hälsofrämjande egenskaper. Omega-3-fetter är antiinflammatoriska och behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. Det är också viktigt för blodtrycket, njurarna, immunförsvaret och blodets leverreningsförmåga.
Kroppen kan inte producera omega-3 själv och därför måste du se till att du får i dig tillräckligt från kosten eller från kosttillskott. Om kroppen inte får tillräckligt med omega-3 kan du drabbas av brist vilket kan ge symtom i form av torr hud, hjärtproblem och inflammationer.
Här kan du läsa mer om omega-3, varför din kropp behöver det och vad som händer om du inte får i dig tillräckligt.
Omega-3 – ett livsnödvändigt fett
Omega-3 är ett samlingsnamn för fleromättade fettsyror. Omega-3 är en livsnödvändigt för att kroppen ska fungera som den ska. Det är en essentiell fettsyra, vilket innebär att det inte är möjligt för kroppen att tillverka omega-3 själv.
Omega-3 finns i många olika livsmedel, exempelvis:
-
Fet fisk som lax, makrill och sill
-
Avokado
-
Nötter, exempelvis jordnötter och valnötter
-
Olika vegetabiliska oljor, exempelvis olivolja, linfröolja och rapsolja
-
Oliver
-
Ägg
Om du inte får i dig tillräckligt med omega-3 från kosten kan du ta kosttillskott med omega-3.
Varför är omega-3 hälsosamt?
Omega-3 har många hälsofrämjande egenskaper och behövs för flera funktioner i kroppen. Några av de främsta hälsofördelarna med omega-3-fettsyror är:
-
Verkar antiinflammatoriskt
-
Hjälper kroppen att bygga och reparera celler
-
Reglerar blodtrycket
-
Stimulerar normal njurfunktion
-
Stärker immunförsvaret
-
Främjar tillväxten och kroppsutvecklingen hos foster och små barn
-
Kan minska hjärt- och kärlsjukdomar
Omega 3 får vi anstränga oss för att få i oss tillräckligt av.
En antiinflammatorisk fettsyra!
I vår moderna kost får vi i oss en alldeles för hög andel av fettsyran Omega-6 i förhållande till den inflammationshämmande fettsyran Omega-3. Omega 3 får vi istället anstränga oss för att få i oss tillräckligt av. Hög andel Omega 6 till Omega-3 gynnar inflammatoriska processer.
Omega 3 förtunnar blodet hos djur och människor, vilket gör att vårt blod flyter fritt, våra ögon ser och att våra hjärnor fattar snabbare beslut med större klarhet. Omega 3 har betydelse för cellandningen och fungerar som en ”syremagnet” och ger oss mer energi och gör oss piggare.
Bästa Källan till Omega 3 är:
Linfrön, gärna groddade, linfröolja, chiafrön och hampafrön innehåller förstadiet till Omega 3. Omega 3 är mycket instabilt och värmekänsligt, härsknar extremt lätt och blir då skadligt, förvara därför Omega-3 oljor i kylen. Linfröolja kan frysas in i mindre mängder o tas fram efterhand.
Algolja är en bra form av tillskott för att inta Omega 3. I naturen äter små fiskar fytoplankton, en mikroskopisk alg rik på klorofyll, större fiskar äter de mindre fiskarna och får på så sett sitt höga Omega 3-innehåll. Tyvärr innehåller fiskoljan ofta också kvicksilver och dioxiner då tungmetaller lagras i fettvävnaden och kan därför blir koncentrerad i fiskoljan.
Omega 3 finns rikligt i fet fisk som makrill, sardiner, lax och sill och nötter som mandlar och valnötter.
Ät gärna fisk minst 3 ggr per vecka
Alla gröna bladgröna växter i synnerhet spenat, romansallad och ruccola innehåller en hög andel av Omega 3, en av de högsta nivåerna av Omega 3 finns i lax. Det lättast sättet att få i sig hög andel av bladgrönt är genom att dricka gröna smoothies, mixa då frukt, bär och gröna blad.
Animaliska källor från vilda djur och från djur som får gå och beta gräs, innehåller en högre andel Omega-3, kött från djur som får äta kraftfoder innehåller mer Omega-6.


